SAJTÓKÖZLEMÉNY OOI.jpg kkt-logo.jpg

Nyerj életet! Nem tombolán, nem lottón, hanem azzal, hogy odafigyelsz a hétköznapjaidra, a táplálkozásodra, a mozgásodra, és elmész a szűrővizsgálatokra! Hazánkban évente mintegy 32-34 ezer ember hal meg rosszindulatú daganatos betegség következtében, közülük több mint 7 ezer ember emlőrák, méhnyak rák, vastagbélrák és végbéldaganat miatt, azaz olyan betegségekben, amelyek kimutatására létezik hatékony szűrővizsgálat. A tüdőrák, a fej-nyakrák valamint a vastagbélrák és végbélrák miatt kétszer magasabb a halandóság, mint az Európai Unió többi tagállamában. A férfiaknál és nőknél egyaránt vezető halálok a tüdődaganat, a nőknél ezt követi az emlőrák és a vastagbélrák, a férfiaknál a vastagbélrák és végbélrák, valamint a szájüregi daganatok.

nyerj-eletet.jpgA Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet közös rendezvénye felhívta a figyelmet arra, hogy a rossz statisztikák ellenére a rák nem a halálos betegség szinonimája, hiszen az esetek többségében akkor válik halálos betegséggé, ha nem ismerik fel időben. Az 1990-es évek vége óta folyamatosan csökken a rákos megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon, de még mindig évente 50-60 ezer új beteget regisztrálnak. 2006-ban 34 ezren haltak meg valamilyen daganatos betegségben - mondta el Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az intézet nyílt napján. A professzor hangsúlyozta: a magyar statisztikai adatok szerint a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, majd az emlő-, gyomor-, prosztata- és szájüregi rák okozta halálozás. Utóbbi kapcsán megjegyezte, a szájüregi rákok okozta halálozás az utóbbi években többszörösére emelkedett, aminek elsődleges oka a dohányzás, az alkoholizmus, a rossz szociális helyzet és a nem megfelelő szájhigiéne.
Párizsban 2000 februárjában világkonferenciát tartottak a rák legyőzéséért. A résztvevők február 4-én írták alá a Párizsi Chartát, amely világméretű összefogásra szólít fel a daganatos betegségek ellen. 2008-ban a vastag- és végbélrákos megbetegedéseket választották központi témának.
Bár, hogy a szűréssel nem lehet kiküszöbölni a daganatos megbetegedéseket , viszont számos daganattípus esetében olyan stádiumban lehet felfedezni az elváltozásokat , amikor azok még jó eséllyel gyógyíthatók, nem képeztek áttéteket, nem igénylik az életminőséget rontó szervcsonkítást.

Ön ne féljen! Menjen szűrővizsgálatra! Bízzon a képalkotó diagnosztikában! Tapasztalataink szerint sok nő és férfi azért nem megy el a szűrővizsgálatokra, mert attól tart, hogy ott „kiderül valami”. Félnek attól, hogy eddigi életük megváltozik, kezelésekre kell járniuk, netán műtétet javasolnak számukra, holott ők eddig teljesen egészségesnek vélték magukat. Attól persze, hogy valaki nem vesz tudomást egy esetleges tumorról, az még jelen van a szervezetében, fokozatosan növekszik, s burjánzása során egy idő után átterjed más szervekre is, akár hétről-hétre csökkentve a gyógyulás esélyét.

Nyílt napunkon beszéltünk a szűrővizsgálatok jelentőségéről, valamint a korszerű terápiák egyre szélesedő palettájáról- többek között a célzott- intelligens- gyógyszerterápiáról, illetve az új sugárterápiás eljárásokról / belső sugárzás / is. Beszámoltunk a Magyar Onkológusok Tárasága XXVI Kongresszusának kiemelt témáiról, így például a daganatok molekuláris diagnosztikájáról és célzott terápiájáról , különös tekintettel a tüdő, a colorectális daganatokra és a molekuláris neuro-onkológiára. Nem titok, hogy az Európai Unióban nő a daganatos megbetegedések száma, s a népességszámhoz viszonyítva egyre nagyobb arányban vannak olyanok, akiknek szembe kell nézniük a rákbetegséggel A jelenség legfőbb oka, hogy az emberek tovább élnek, ezért olyanokban is „van ideje” kifejlődni a ráknak, akik korábban más betegségük miatt ezt az időpontot nem élhették meg. Ugyanakkor nemcsak a tumorok előfordulása, hanem – az időbeli diagnózisok és korszerű kezelések révén – a gyógyítási arány is növekszik Gondolta volna, hogy a daganatos betegek 50 %-a meggyógyul? Sok tumorfajta ma már egyáltalán nem számít halálos kórnak, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb azoknak a száma, akik hosszú időn keresztül élhetnek együtt a betegséggel, vagy éppen meg is feledkezhetnek róla. Rendezvényünkön szóltunk a rákos betegek helyes étkezéséről, fájdalomcsillapításáról, és a lelki támaszról, vagyis a pszichológus és a család szerepéről is.

Bővebb információ: B.Király Györgyi V and B kommunikációs KFt tel: 30-9493904