Sajtóközlemény
 

Az otthon táplálás hiányába bele is lehet halni!

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság sokkoló képekkel hívta fel  a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon törvénysértő az otthoni mesterséges táplálás,  ez pedig sokszor emberéletet is követelhet. Van, aki nem bírja a kórházi tortúrát, egész egyszerűen feladja és belehal abba, ami Európában és Amerikában megszokott, bevált,mindennapos .

Európában igen, Magyarországon nem!

Nagy Krisztina Százhalombattai beteg elmesélte ,hogy  a férje , és  ő is megtanulta beadni magának a tápoldatot, ennek ellenére be kell járnia Budapestre a kórházba hetente háromszor napi 12 órára. Ráadásul sokszor nincs szabad ágy , és haza is küldik. Krisztinának tumora volt, ezért kellett a kétgyermekes anyuka vékonybelét eltávolítani, annyira, hogy csak 70 centi maradt belőle. A szolnoki Prohászka doktornő autóbalesetben sérült, ugyan úgy járt, mint Krisztina, azóta ő is úgynevezett rövidbél szindrómás beteg. Számára is komoly gondot okoz, hogy bár beadhatná magának az infúziót, nem teheti, mert a tápoldat és a szerelékek csak a kórházban hozzáférhetőek.
Dr.Harsányi László a Semmelweis Egyetem I. sz. sebészeti Klinikájának docense egy lengyel nő képét vetítette le, aki boldogan tevegel a sivatagban. Ő is rövidbél szindrómás, de Lengyelországban az otthontáplálás működik, tehát vihette magával nyaralása során a tápoldatait.

A hazai gyakorlat sajnos  teljesen ellentétes az amerikaival  és az  európaival.

Az OPT-t az USA-ban 1960-as évektől kezdték el alkalmazni. Mára már az Európai Unió több államában is elfogadott, függetlenül az adott ország gazdasági körülményeitől. Példaként említhetjük Lengyelországot, ahol több száz ilyen ellátásban részesülő beteget tartanak nyilván, és ezzel Európa élvonalához tartozik. A táplálás gyakorlatát a beteg és családtagja kórházban sajátítja el, tíz-tizennégy napos képzésben részesülve.
Otthon kezdetben speciálisan képzett ápoló segítségével és irányításával, később teljesen önállóan adhatja be magának a páciens a tápoldatot infúzió formájában. Az adagolás a beadás sebességét szabályozó biztonsági pumpákkal történik. Mindezt a családorvos, a beteg kórházi kezelőorvosa és az otthonápolás vezetője segíti és ellenőrzi, az oldatok kiszállítását külön szolgálat végzi.
A kezelés elfogadása tehát nem egy ország gazdasági helyzetétől sokkal inkább szemléletétől függ, ráadásul az otthontáplálás 30 százalékkal olcsóbb lenne , mint a kórházi.
A hasi dialízis- ami a  vese elégtelenségben szenvedő számára ugyanúgy életmentő, mint  az otthontáplálás –elvégezhető Magyarországon otthon tehát  a művese-kezelésben részesülők kezelési költsége kb. évi 4 millió forint fejenként, ez nekik jár. De vajon miért nem jár az otthontáplálás a rászoruló betegnek, ami a biztosítónak kevesebbe, 2,5 millió forintba kerülne?
Pedig számos beteg szorul arra, hogy esetenként egész életében mesterségesen, infúzió segítségével étkezzen.

Akinél például rövid bél szindróma (RBS) alakul ki, mert pl. baleset,  vérkeringési zavar stb. miatt beleinek jelentős részét el kell távolítani, tartósan, esetenként egész hátralévő életében képtelen a táplálkozásra. De idetartoznak, a  Crohn, vagy éppen  Colitis ulcerozás,  értágításra szoruló,    valamint egyes haematológiai  és tumoros betegek is.
Ennek ellenére  az OPT-t / otthoni tartós infúziós táplálás/ jogszabály tiltja,  sőt, a  munkaképes betegek ellátását kizárólag kórházban teszi lehetővé a jelenlegi szabályozás. Pedig könnyen belátható, hogy az élethosszig tartó mesterséges táplálás szükségtelenül foglal le kórházi ágyakat és nem is emberséges, mert a beteg kórházhoz kötött, általában nappal kapja meg a tápoldatot – 12 órán át – az otthoni és éjszakai kezeléssel szemben. Utóbbi biztonságos, humánus, a kórházi ellátásnál sokkal olcsóbb megoldás, és az érintettek számára optimális életminőséget biztosít.

Hová tűnt  az ápolónőket védő paragrafus a tárca októberi egészségügyi törvényt módosító javaslataiból?

Ráadásul nemcsak a beteg nem adhat be magának tápoldatot, de jelenleg az ápoló sem adhat be neki.  A Szakdolgozói Kamara  főnővér elnöke  hangsúlyozta , hogy megint a  nővéreken, ápolónőkön csattan az ostor, hiszen ha segíteni akarásból, humánumból kiadják, hazaadják a tápoldatot, vagy éppen otthon bekötik az infúziót és valami baj történik, ők mehetnek a börtönbe. Nincs jogi szabályozás, nincs garancia, ne csodálkozzon a tárca, ha  a nővérek  külföldön vállalnak  munkát.
A megoldás a külföldön jól bevált kompetencia vizsga lehetne.  Bevezetésével azok, akik gyakorlatban végzik az említett beavatkozásokat, oktatáson vesznek részt, ahol megtanulják többek között a szövődmények kivédését. A külföldön már jól működő kompetencia-vizsga „az egészségügyi ágazati szakmai képzés" címû szakasszal együtt sajnos kimaradt az Egészségügyi Minisztérium által 2008. október 27-én Parlament elé benyújtott az egészségügyi törvény módosítási javaslataiból .
Az ápolók, szakdolgozók beavatkozásának törvényes keretei ugyanis egy tollvonással eltűntek az egészségügyi törvény módosítási javaslataiból.  Az 1972 és 2007 közötti időszakban hatályos rendtartás szerint ugyanis a szakdolgozók, ápolók írásos megbízás alapján kaphattak orvosi tevékenységbe tartozó feladatok elvégzésére- intravénás injekciózás, infúzió bekötés-felhatalmazást.  Az új rendtartás hatályon kívül helyezte a régit, viszont szó nélkül hagyta az ilyen megbízásokat. Így az ÁNTSZ semmisnek tekinti a korábbi megbízásokat, illetve úgy döntött, hogy ilyen megbízások érvényesen nem adhatók. Ez pedig azt jelenti, hogy a szakdolgozók jogszabályt sértenek, ha az elmúlt 30 évben kialakult gyakorlat szerint folytatják tevekénységüket. 
Medgyaszay Melinda a tárca államtitkára elmondta, hogy a kiélezett  helyzet miatt esett áldozatul az egyeztetésnek  az otthoni táplálásra vonatkozó passzus. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 81 módosító javaslat érkezett, ezek között olyan is van, ami  a helyzet megoldását sürgeti.
A táplálásterápia iránt elkötelezett hazai szakemberek az otthoni parenterális táplálás feltételeinek megteremtése érdekében hivatalos szakmaközi együttműködést deklaráltak. A különböző szakmai kollégiumok/ gyógyszerészeti, gasztroenterológiai stb/ vezetői kijelentették, hogy az OPT tartós alkalmazásához szükséges szaktudás hazánkban is rendelkezésre áll, a készítmények, technikai felszerelések a magyar piacon is hozzáférhetők, ezért kérik a döntéshozók intézkedését, a betegek, az orvosok, az ápolónők, és az egészségügyi ellátás terheinek csökkentése érdekében.

További információk:

Csapó Ágnes
20-9328274