Sajtóközlemény

Az internetes közönségszavazatok alapján első helyezést ért el dr. Molnár Mária Bonyhádról és dr. Orbán Klára Székelyudvarhelyről, második lett dr. Dani Győző Orosházáról és dr. Bakcsy Gabriella Gyimesközéplokról, harmadik pedig dr. Szalai Ilona Érdről és dr. Oláh Amália Székelyudvarhelyről.
A páciensek támogatásával idén is megtalálták „Az év praxisa a Kárpát medencében„10-10 nyertesét a pályázat szervezői. A TOP listás legjobbak az Emberi Erőforrás Minisztérium Nagytermében vehették át elismerésüket.
A negyedszer megrendezett pályázatra, ahol hazai és határon túli háziorvosokat ajánlhatnak betegeik, még soha nem érkezett ennyi ajánlás és szavazat: több mint 200 pályázó javasolta kedvenc orvosát. A versenyt ismertető weboldalt több mint 50000-ren látogatták meg.
Az idei verseny érdekessége, hogy határon túlról már több szavazat érkezett, mint itthonról, és nemcsak a magyarlakta szomszédoktól jöttek a voksok, hanem például Franciaországból, Németországból, Hollandiából, de az Egyesült Államokból, és az Egyesült Királyságból is. A hazai szavazók aránya 44%, a határon túliaké pedig 56% volt. Az első és a második hazai helyezett közötti szavazatkülönbség mindössze 164 volt. Molnár doktornő 9369, Dani doktor pedig 9205 szavazatot kapott. A legidősebb ajánló a 83 éves csíkszentimrei Anna néni, akinek jelöltje ott van a TOP listások között. Nemcsak páciens, hanem önkormányzat és idősotthon is javasolt háziorvost a pályázaton való részvételre.

A díjátadó ünnepségen a zsűri több tagja, és  Beneda Attila helyettes államtitkár köszöntötte a díjazottakat. Az egészségügyért felelős államtitkárság képviselője többek között arról beszélt, hogy a háziorvos nemcsak gyógyító, hanem külső családtag, így lelki támaszt is nyújt a betegeknek. Hozzátette, ez az elismerés nem az életutat díjazza, hanem azokat a pillanatokat, amelyekben a háziorvosnak sikerül páciense bizalmát elnyernie, javaslataival életmódját pozitív irányba befolyásolnia.
Balogh Sándor, az OALI főigazgatója, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy orvos-beteg bizalom nélkül nem működhetnek a praxisok. Elmondta, hogy aláírásra vár az a jogszabálytervezet, amely címzetes főorvosi rangra emelné a 70, illetve 80 évet betöltött háziorvosokat.
„Nem mesterség, hanem isteni elhivatottság a háziorvosok munkája.” Berszán Lajos Magyar Örökség díjas gyimesfelsőloki plébános, a zsűri tagja fogalmazott így, miközben számos saját, és édesanyja életéből ellesett példát hozott fel a gyimesi háziorvosok önzetlenségéről, áldozatkészségéről.
Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a díjazottak azt a több ezer orvost képviselik, akik tisztességgel, hittel, szeretettel végzik munkájukat, és több száz évre visszamenőleg a tanítóikat, a klasszikus gyógyítókat is megtestesítik.
Daru Gábor programigazgató a pályázatot támogató Duna World Tekevízió képviseletében azt mondta, több sorozatot is vetítenek, ahol orvosok a főhősök. Sokan úgy gondolják, idealisztikus az a kép, melyet ezek a filmek sugároznak az orvoslásról, pedig az ajánlások alapján a valóság felülírja a filmekben sugárzott történeteket.
Lenkefi Ida az Egis Gyógyszergyár belkereskedelmi igazgatója, ahogyan az elnökségben ülve az elismerésre várók szemébe nézett, pontosan tudta miért pont ők a díjazottak. A beküldött történetek alapján a jelenlevők sorrend nélkül, valamennyien első helyezettek- mondta.
A díjkiosztón Csongrádi Kata, aki maga is tagja volt a zsűrinek, az orvosok iránti tiszteletét műsorral fejezte ki, és még a közönséget is megénekeltette. A II. János Pál pápa áldásával kísért Áldj meg engem! című dalt együtt énekelte vele a zsűri, és az ünnepeltek is.
A nyertesek között egy rendhagyó díjazás is akadt, a 80 esztendős, nyugdíjas, ámde a mai napig betegeinek tanácsokat adó Oláh Amália Székelyudvarhelyről
Életműdíjként vehette át a harmadik helyezést.

A hazai díjazott háziorvosok: A határon túli díjazott háziorvosok:
 1. Dr. Molnár Mária Bonyhád
 2. Dr. Dani Győző Orosháza
 3. Dr. Szalai Ilona Érd
 4. Dr. Munkácsi László Miskolc
 5. Dr. Rittling Ferenc Dag
 6. Dr. Oldal Edit Jászberény
 7. Dr. Horváth Balázs Litér
 8. Dr. Németh Mária Győr
 9. Dr. Máté Csongor Győr
 10. Dr. Siket Nándor Újfehértó
 1. Dr. Orbán Klára Székelyudvarhely
 2. Dr. Bakcsy Gabriella Gyimesfelsőlok
 3. Dr. Oláh Amália Székelyudvarhely
 4. Dr. Kristó Ibolya Csíkszentimre
 5. Dr. Kolumbán Antal Ilona Zetalaka
 6. Dr. Tövissi Melinda Csíkpálfalva
 7. Dr. Deáky Pupp Mária Gyimesbükk
 8. Dr. Mátéffy Izabella Pozsony
 9. Dr. Simon Szabó Rozália Csíkszentimre
 10. Dr. Darvas Ilona Nagyvárad

A 10-10 győztes könyvcsomagot, vércukor-, és vérnyomásmérőt, belföldi konferenciára teljes költségtérítést, a két nyertes pedig EKG készüléket kapott a pályázatot négy éve életre hívó, valamint támogató szponzoroktól: az Országos Alapellátási Intézettől, az Egis Gyógyszergyártól, az Innomedtől, és a 77 Elektronikától, a különdíjas pedig egy wellness hétvégét a Hotel Park Egertől.
http://2013.azevpraxisa.hu/cim:Turelmes-vagyok-a-betegekkel
http://2013.azevpraxisa.hu/cim:A-beteg-erdekeit-szolgalom